Datum gewijzigd: 21-04-2019

Deel deze pagina


Wet banenafspraak


Met de Participatiewet en Wet banenafspraak ligt er voor werkgevers een verplichting om personen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Ook voor organisaties in de sector waterschappen. Voor de waterschapssector gaat het in totaal om 291 extra banen van elk 25,5 uur. Deze moeten uiteindelijk in 2023 gerealiseerd zijn. Dit betekent gemiddeld ongeveer 1,4 extra baan van 25,5 uur per waterschapsorganisatie per jaar. Het A&O-fonds Waterschappen en de Unie van Waterschappen faciliteren waterschapsorganisaties bij het invulling geven aan de Participatiewet en Wet banenafspraak en de instroom van personen met een arbeidsbeperking bij waterschapsorganisaties. Hiervoor voert het fonds ook in 2019 een implementatieprogramma uit.

Wil je berekenen hoeveel banen voor mensen uit de doelgroep banenafspraak je moet realiseren om te voldoen aan het quotumpercentage voor de sector overheid? Met deze ‘Quotumcalculator’ van de Rijksoverheid stel je dit in maximaal zes stappen vast. Klik hier voor de Quotumcalculator op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Praktijkvoorbeelden
Omdat we veel van elkaar kunnen leren, willen we graag jullie ervaringen delen. Dat doen we in het Leernetwerk maar kan ook met praktijkvoorbeelden op de website. We doen hierbij graag een appèl op jullie om praktijkvoorbeelden aan te leveren zodat we deze op de website kunnen publiceren. Denk hierbij ook aan publicaties op jullie eigen intranet of het eigen magazine. Vind je het lastig om dit aan te leveren, neem dan even contact met ons op. We helpen je graag om dit aan te leveren want jullie informatie kan heel waardevol zijn voor andere waterschappen.

Monique Veldhoven adviseur banenafspraak sector waterschappen
Monique Veldhoven is ingehuurd door het A&O-fonds Waterschappen als onafhankelijk adviseur banenafspraak. Organisaties in de sector waterschappen kunnen kosteloos een beroep op haar doen voor onder andere de volgende ondersteuning:

Vragen over interpretatie van wetgeving en andere zaken gerelateerd aan de banenafspraak.

  • Advies over betrekken van externe partijen.
  • Advies over opstellen van interne beleidsplannen.
  • Het houden van presentaties voor P&O-teams, managementteams over de banenafspraak.


Voor ondersteuningsvragen kan direct met haar contact worden opgenomen via telefoon 06-34796406 of e-mail monique.veldhoven@aenowaterschappen.nl.
 

Leernetwerk

Monitor banenafspraak

Wet- en regelgeving

Handige links

Meer informatie

Praktijkvoorbeelden

Ontwerp RUURD's, techniek: Dutchbrite, realisatie: ARVEE, webdevelopment, fotografie Kees Winkelman